Znak ascendentu

Moderator: Kinga

Postprzez Shin'a'in w Wto Wrz 20, 2005 9:27 pm

Kingo, ciekawa myśl, że znak na ascendencie określać może wygląd zewnętrzny człowieka. Moszesz napisać o tym coś więcej? Na przykład krótko scharakteryzować poszczególne znaki zodiaku w odniesieniu do ich pozycji na ascendencie? Dzięki :)
Panie Boże, daj mi cnotę czystości, ale jeszcze nie teraz.
św. Augustyn
Awatar użytkownika
Shin'a'in

Dołączenie: Czw Cze 23, 2005 7:52 pm

Postprzez Kinga w Śro Wrz 21, 2005 11:29 am

Właśnie od tego jest znak ascendentu - określa wygląd zewnętrzny, ale nie tylko, bo nadaje też cechy charakteru i ma nawet większe znaczenie niż sam znak zodiaku. Przykładowo: osoba urodzona pod znakiem Byka z ascendentem w Lwie będzie kompletnie inna, niż dajmy na to, Byk z ascendentem w Koziorożcu.
Muszę tylko uściślić, że aby dokładnie ocenić wygląd zewnątrzny danej osoby bierzemy pod uwagę nie tylko ascendent, ale też planety w pierwszym i dwunastym domu (koniunkcje z ascendentem - dopuszczalna odległość 8-9 stopni), znaki zodiaku w których są te planety, oczywiście znak w którym jest Słońce i kilka innych szczegółów.

Chętnie bym opisała poszczególne znaki ascendentu i ich charakterystyki, ale tego jest za dużo. :)
Może jako przykład podam opis jednego badź dwóch znaków. :wink:
Żeby mnie nikt nie oskarżał o plagiat, to informuję, że sugeruję się opracowaniem Krystyny Konaszewskiej-Rymarkiewicz ("Astrologia. Interpretacja horoskopu").

BARAN - Ma duże zdolności wykonawcze i jest szansa, aby w jakiejś dziedzinie stał się pionierem. Na ogół jest to osoba odważna i miłująca przygody, dreszczyk emocji. W kontaktach z innymi kieruje się sympatią bądż antypatią. Ma wybuchowy temperament (wszak Baran to znak ognisty). Jest to osoba bardzo ambitna, silna psychicznie.
Osoba z ascendentem w Baranie może mieć jedno dziecko lub stracić braci czy siostry. Osoby te często tracą ojca we wczesnym wieku (odszedł, nie daje materialnego zabezpieczenia, nie podją opieki lub po prostu nie ma z nim więzi psychicznej).
Wygląd zewnętrzny: ponieważ są to osoby bardzo ruchliwe i aktywne, więc na ogół mają szczupłą sylwetkę.
Osoba ma zwykle wysokie, dobrze sklepine czoło, silnie zaznaczony i najczęściej zaostrzony na końcu nos, choć nie musi on być długi. Mężczyźni miewają mocno zaznaczone jabłko Adama.
Osoba jest przeważnie wysoka, silna, z dobrze zaznaczoną muskulaturą, zwykle ma lekko pochyloną do przodu sylwetkę.
Twarz jest zwykle trójkątna z ostrą brodą, pomiędzy brwiami zaznaczają się dwie pionowe bruzdy, nadające twarzy marsowy wygląd, silnie zaznaczone, łukowato wygięte brwi, które często u mężczyzn zrastają się nad nosem. Przy silnie zaznaczonym Baranie, oczy mogą być małe, zielone lub orzechowe czy piwne, powieki mogą lekko opadać, a w starszym wieku tworzą rodzaj fałdów.
Włosy zwykle gęste, grube lub też szorstkie i niesforne. U mężczyzn jest tendencja do czołowej łysiny, a przez to czoło wydaje się szczególnie wysokie.
Podczas chodzenia głowa zwykle jest wysunięta do przodu. Sam chód jest szybki, energiczny, żołnierski. Cała sylwetka i wyraz twarzy mogą sprawiać wrażenie osoby dumnej i nieprzystępnej.

Dobra, wybaczcie, ale na razie na tym poprzestanę. :wink: Z czasem postaram się wypisać resztę znaków. A może ktoś mnie wyręczy? :wink:
Nikt nie rozumie głębokiej książki, jeżeli nie doświadczył czegoś z jej treści. (Pound)
Awatar użytkownika
Kinga

Dołączenie: Śro Maj 25, 2005 1:10 pm
Miejscowość: Białystok

Znaczenie ascendentu

Postprzez kindov w Sob Wrz 24, 2005 10:47 am

Witam wszystkich,

Zarejestrowałem się na forum już dawno, ale dotąd tylko czytałem sobie Wasze posty. Teraz nabrałem jednak ochoty włączyć się do dyskusji astrologicznej w wątku ascendentalnym :)

Ascendent jest na pewno jednym z najistotniejszych elementów horoskopu urodzeniowego, ale raczej nie powiedziałbym, że jest ważniejszy od znaku Słońca (popularnie o tym znaku mówi się, że ktoś urodzil się pod tym znakiem i np. jest Koziorożcem - ale to też tylko jeden element horoskopu i osobowości jego właściciela). Cechy wynikające z ascendentu są często (ale nie zawsze) bardziej widoczne na pierwszy rzut oka niż wszelkie inne (opisane przez pozostałe elementy w horoskopie). Wynika to stąd, że ascendent opisuje nasz sposób kontaktowania się ze światem zewnętrznym, to, co uważamy, że powinniśmy pokazywać innym. To taka nasza maska ochronna, dzięki której świat zewnętrzny nas nie rani na każdym kroku. To także pryzmat, przez który postrzegamy świat i innych ludzi i przez który inni postrzegaja nas (jakbysmy znajdowali się w domu o np. pomarańczowych szybach - cały świat wydaje nam się pomarańczowy, ale też i gdy ktoś zajrzy do wnetrza naszego domku - wszystko zobaczy w pomarańczowych barwach :). Źródłem ascendentalnych przekonań i zachowań jest wychowanie: cechy opisywane przez ascendent to te, które wpajane nam są i/lub które nabywamy w dzieciństwie na drodze kontaktów z najbliższym otoczeniem. Przedstawia też te zachowania, które mają nam pomóc w osiągnięciu swoich celów - to wszystko czerpiemy z doświadczeń dziecięcych. Donna Cunningham (Astrologiczny przewodnik ku samoświadomości) pisze, że ascendent to nasza "rola", jaką odgrywamy w rodzinie (a później przenosimy ją w życie dorosłe).

Z pewnościa więc ascendent wyraźnie zabarwia wszystkie inne nasze cechy i zachowania, ale jest to często tylko pewna "bezpieczna" powierzchowność. Przy kontaktach bardziej osobistych, intymnych, zdejmujemy tę maskę, otwieramy pomarańczowe okna i pozwalamy swoim bliskim zajrzeć do swego prawdziwego wnętrza (które może okazać się przyjemniejsze, niż wskazywały zachowania ascendentalne - np. dość sztywny Koziorożec lub skryty Skorpion na ascendencie, a Słońce, Księżyc czy Wenus w swawolnym Lwie, czy ciepłym Byku - albo wręcz przeciwnie - np. swawolny, dziecięcy, rozrywkowy i przemiły Lew na ascendencie, a "w środku" drobiazgowa Panna, uszczypliwy Skorpion, albo wojowniczy Baran :) Na przykład w programach typu reality-show na początku wszyscy uczestnicy usiłują pokazac się od najlepszej strony i właśnie bardzo wyraźnie "świecą" swoim ascendentem ;), udaje im się to przez pewien czas, a potem "wychodzi szydło z worka", czyli cała reszta horoskopu :)

Bardzo podoba mi się sposób Donny Cunningham (How to Read Your Astrological Chart), która porównuje rolę Słońca, Księżyca i ascendentu w horoskopie urodzeniowym:

Księżyc - pokazuje cechy nieświadomie przejmowane od matki (lub innego opiekuna) w najwcześniejszym okresie życia, kiedy dziecko nie odróżnia jeszcze siebie od matki. Księżyc w horoskopie opisuje więc nasze poczucie bezpieczeństwa i doświadczanie/obdarzanie opieką. Pokazuje co daje nam poczucie bezpieczeństwa i jak radzimy sobie z opiekuńczością.

Słońce - pokazuje m.in. nasze wewnętrzne poczucie "ja", to, kim się czujemy, gdy mówimy "w głębi duszy jestem...". Swojego Słońca zaczynamy doświadczać, kiedy budzi się nasze świadome poczucie siebie, kiedy zaczynamy myśleć o sobie w kategoriach "Ja", a nie w trzeciej osobie (małe dzieci mówią i myślą w ten sposób o sobie i opisują tak swoje działania, np: schodząc ze schodów mruczą do siebie: Basia/Adaś telas schodzi po schodach ;) - robią tak, bo to właśnie słyszą od innych, a nie mają jeszcze świadomego poczucia własnego "ja" ).

Ascendent - zaczynamy rozwijać jeszcze później, kiedy uczymy się interakcji w najbliższym otoczeniu. Reszta na ten temat - powyżej :D

Co do wyglądu zewnętrznego opisywanego przez ascendent i pierwszy dom (oraz inne ważne elementy w horoskopie) - to polecam w ramach badań zajrzeć na stronę:

http://www.librarising.com/risingsigns/ristable2.html

Znajdziecie tam pogrupowane ascendentami zdjęcia znanych osób a także opisy innych elementów ich horoskopów. Co prawda chyba nie wszystkie dane są zgodne z prawdą, bo w innych źródłach tym samym osobom przypisuje się inne ascendenty (wynikające z innej godziny urodzenia, rzecz jasna) ale w sumie ta strona jest warta obejrzenia :)

Strasznie długi ten post, mam nadzieję, że nikogo nie zanudziłem :)

Zapraszam też na moją stronę:
http://www.integra.boo.pl

pozdrawiam,
kindov :)
Awatar użytkownika
kindov

Dołączenie: Pią Maj 06, 2005 10:52 am
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

Postprzez Kinga w Sob Wrz 24, 2005 1:28 pm

Bardzo dobrze, że się ujawniłeś. :wink: Może w końcu dział astrologii nie będzie taki pusty? Chętnie scoś niecoś porozmawiam o tej ciekawej i dosyć trudnej dziedzinie. Od razu z góry przyznaję, że nie wiem o niej zbyt wiele, bo dopiero się uczę. :wink:
Nikt nie rozumie głębokiej książki, jeżeli nie doświadczył czegoś z jej treści. (Pound)
Awatar użytkownika
Kinga

Postprzez Astromarket w Śro Wrz 28, 2005 1:58 pm

Kinga napisał(a):Właśnie od tego jest znak ascendentu - określa wygląd zewnętrzny, ale nie tylko, bo nadaje też cechy charakteru i ma nawet większe znaczenie niż sam znak zodiaku.

Gdyby tylko bylo to takie proste!
Proponuje zajrzec do zbioru zdjec na http://www.ascendent.tk
sa tam zdjecia i opisy, ulozone wedlug ascendentow. Niestety, zdarza sie ze osoby z ascendentem w tym samym miejscu znacznie roznia sie miedzy soba. Caly czas umieszczane sa kolejne zdjecia, ale te ktore juz sa wskazuja ze:
1. albo godzina urodzenia byla inna (malo prawdopodobne)
2. teoria, ze ascendent okresla wyglad zewnetrzny wymaga zrewidowania.
Zapraszam do przesylania swoich zdjec! Bezposredni link do strony:
http://www.jerry.excel.pl/asc/index.htm
Awatar użytkownika
Astromarket

Dołączenie: Śro Wrz 28, 2005 1:22 pm
Miejscowość: Brighton

Postprzez Kinga w Czw Wrz 29, 2005 3:20 pm

No tak, nie ma co liczyć na to, że wszystkie cechy przypisane danemu znakowi wystąpią jednocześnie. :wink: Powiedzmy że, znam kilka osób, które siedząc w astrologii od dawien dawna, potrafią na pierwszy rzut oka powiedzieć gdzie masz ascendent.
Sama osobiście - jak już kilka razy mówiłam - astrologii dopiero się uczę. :wink: Ale jeśli chodzi o numerologię, to ze sporą dokładnością mogą zgadnąć jakie dana osoba ma wibracje - tak Liczbę Losu, Duszy, Ekspresji, Realizacji Życiowej... Więc ascendent chyba też można przewidzieć. :wink:
Awatar użytkownika
Kinga

ascendent

Postprzez Moni w Pią Gru 02, 2005 10:29 pm

łatwo jest sie pomylić, np osoba mająca Wenus w Wadze może byc opisana jako osoba mająca Adscendent w Wadze,gdyz to i to dodaje uroku osobistego
Moni

Dołączenie: Pią Gru 02, 2005 9:56 pm

Postprzez Kinga w Śro Wrz 20, 2006 10:54 am

Wiecie, przeżyłam bardzo ciekawą i zaskakującą sytuację. Otóż kilka miesięcy temu mieliśmy zajęcia z astrologii i do naszej grupy dołączył pewien chłopak. Oczywiście wcześniej go nie znałam. I co się dzieje. Jak tylko go zobaczyłam poczułam, że w jakiś sposób jest on podobny do mojego faceta... Nie fizycznie... Po prostu gapilam się na Piotrka, nie zamieniliśmy jeszcze ani jednego zdania, a ja odbierałam w nim jakieś dziwne podobieństwo... Podczas zjazdów zdążyliśmy się polubić, jakoś miło nam się gawędziło, a on nadal gdzieś, jakoś dziwnie przpominał mi mojego Pawła.
W zeszłym tygodniu spotkałam się z Piotrkiem - pasjonuje się on astrologią, więc zaoferował się, że może zerknąc w mój kosmogram... Przy okazji zrobił dla mnie i mojego Pawła horoskop kontaktowy. I wiecie co się kurczę okazało? Że Piotrek jest do Pawła astrologicznie podobny! Mają ten sam ascendent, podobną godzinę urodzenia, jest kilka podobnych aspektów i obaj są Raczkami!! To właśnie dlatego wyczuwałam jakieś bliżej nieokreślone podobieństwo gdy go tylko zobaczyłam! :shock:
Awatar użytkownika
Kinga

ascendentalny koziorożec

Postprzez Marzenek w Wto Gru 26, 2006 8:46 pm

Chciałabym zapytać co oznacza dla mnie,że mam na ascendencie Koziorożca i Wenus w trygonie do Saturna i kwadraturze do Księżyca,nie mam szczęścia w miłości, jak sobie z tym radzić? Czy kiedykolwiek wyjdę jeszcze za mąż? ur 16.02.1979r g 5.00 Jakie aspekty planet i tranzyty (domy) zapowiadają miłość i ślub? Kto mi może pomóc, dziękuję.
Marzenek

Dołączenie: Pon Gru 25, 2006 7:43 pm
Miejscowość: Mława

Postprzez Kinga w Wto Gru 26, 2006 9:22 pm

Awwww... żeby to zależało tylko od ascendentu i trygonu do Saturna, ewentualnie innych aspektów....... :( Niestety (a może stety?) nie zależy, więc nikt Ci nie powie kiedy wyjdziesz za mąż i kiedy będziesz szczęśliwa...
Można zeknąc na tzw. ogólne tendencje, ale jeszcze pytanie: miejsce urodzenia?
Awatar użytkownika
Kinga

Postprzez Marzenek w Śro Gru 27, 2006 1:20 am

miejsce urodzenia Mława, dziękuję za każdą wskazówkę, bo już nie wiem co robić, jak sobie radzić z samotnością i czy będzie lepiej, bo nie zapowiada się na to,
Marzenek

Postprzez Dym w Śro Gru 27, 2006 10:15 am

Trochę offtopic zrobię:

Nie szukaj szczęścia na siłę, samo Cię znajdzie. Wyjście za mąż w Twoim przypadku jest jak najbardziej możliwe, tylko nic na siłę. Poszukaj na razie szczęścia gdzie indziej a i miłość się objawi.
Skoncentruj się na jakichś celach, wybranych przez Ciebie. Przeć do przodu to podstawa ;) Gdy coś nie wychodzi, gdy czegoś nie znajdujemy, poszukajmy czegoś innego co nam będzie wychodzić... a gdy już o tej zagubionej rzeczy powoli zapominamy nagle się pojawia. Życzę szczęścia
A zegar tyka... do końca co raz bliżej
Dym

Dołączenie: Pią Sie 19, 2005 4:29 pm
Miejscowość: sam nie wiem...

Postprzez Marzenek w Śro Gru 27, 2006 3:38 pm

Dziękuję za dodanie otuchy,bardzo chciałabym wziąć sobie do serca te słowa,choć ciągle zapominam o tym co należy i popełniam stale te same błędy,niestety potrzebuję mocnego kopa od innych i potwierdzenia,że jeszcze znajdę...,chyba sama zagłuszam swoją intuicję, a tak bardzo chciałabym wiedzieć co mnie spotka w miłości. Dzięki i pozdrawiam.
Marzenek

Powróć do Astrologia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości