Witam wszystkich,
Zarejestrowałem się na forum już dawno, ale dotąd tylko czytałem sobie Wasze posty. Teraz nabrałem jednak ochoty włączyć się do dyskusji astrologicznej w wątku ascendentalnym
Ascendent jest na pewno jednym z najistotniejszych elementów horoskopu urodzeniowego, ale raczej nie powiedziałbym, że jest ważniejszy od znaku Słońca (popularnie o tym znaku mówi się, że ktoś urodzil się pod tym znakiem i np. jest Koziorożcem - ale to też tylko jeden element horoskopu i osobowości jego właściciela). Cechy wynikające z ascendentu są często (ale nie zawsze) bardziej widoczne na pierwszy rzut oka niż wszelkie inne (opisane przez pozostałe elementy w horoskopie). Wynika to stąd, że ascendent opisuje nasz sposób kontaktowania się ze światem zewnętrznym, to, co uważamy, że powinniśmy pokazywać innym. To taka nasza maska ochronna, dzięki której świat zewnętrzny nas nie rani na każdym kroku. To także pryzmat, przez który postrzegamy świat i innych ludzi i przez który inni postrzegaja nas (jakbysmy znajdowali się w domu o np. pomarańczowych szybach - cały świat wydaje nam się pomarańczowy, ale też i gdy ktoś zajrzy do wnetrza naszego domku - wszystko zobaczy w pomarańczowych barwach

. Źródłem ascendentalnych przekonań i zachowań jest wychowanie: cechy opisywane przez ascendent to te, które wpajane nam są i/lub które nabywamy w dzieciństwie na drodze kontaktów z najbliższym otoczeniem. Przedstawia też te zachowania, które mają nam pomóc w osiągnięciu swoich celów - to wszystko czerpiemy z doświadczeń dziecięcych. Donna Cunningham (Astrologiczny przewodnik ku samoświadomości) pisze, że ascendent to nasza "rola", jaką odgrywamy w rodzinie (a później przenosimy ją w życie dorosłe).
Z pewnościa więc ascendent wyraźnie zabarwia wszystkie inne nasze cechy i zachowania, ale jest to często tylko pewna "bezpieczna" powierzchowność. Przy kontaktach bardziej osobistych, intymnych, zdejmujemy tę maskę, otwieramy pomarańczowe okna i pozwalamy swoim bliskim zajrzeć do swego prawdziwego wnętrza (które może okazać się przyjemniejsze, niż wskazywały zachowania ascendentalne - np. dość sztywny Koziorożec lub skryty Skorpion na ascendencie, a Słońce, Księżyc czy Wenus w swawolnym Lwie, czy ciepłym Byku - albo wręcz przeciwnie - np. swawolny, dziecięcy, rozrywkowy i przemiły Lew na ascendencie, a "w środku" drobiazgowa Panna, uszczypliwy Skorpion, albo wojowniczy Baran

Na przykład w programach typu reality-show na początku wszyscy uczestnicy usiłują pokazac się od najlepszej strony i właśnie bardzo wyraźnie "świecą" swoim ascendentem

, udaje im się to przez pewien czas, a potem "wychodzi szydło z worka", czyli cała reszta horoskopu
Bardzo podoba mi się sposób Donny Cunningham (How to Read Your Astrological Chart), która porównuje rolę Słońca, Księżyca i ascendentu w horoskopie urodzeniowym:
Księżyc - pokazuje cechy nieświadomie przejmowane od matki (lub innego opiekuna) w najwcześniejszym okresie życia, kiedy dziecko nie odróżnia jeszcze siebie od matki. Księżyc w horoskopie opisuje więc nasze poczucie bezpieczeństwa i doświadczanie/obdarzanie opieką. Pokazuje co daje nam poczucie bezpieczeństwa i jak radzimy sobie z opiekuńczością.
Słońce - pokazuje m.in. nasze wewnętrzne poczucie "ja", to, kim się czujemy, gdy mówimy "w głębi duszy jestem...". Swojego Słońca zaczynamy doświadczać, kiedy budzi się nasze świadome poczucie siebie, kiedy zaczynamy myśleć o sobie w kategoriach "Ja", a nie w trzeciej osobie (małe dzieci mówią i myślą w ten sposób o sobie i opisują tak swoje działania, np: schodząc ze schodów mruczą do siebie: Basia/Adaś telas schodzi po schodach

- robią tak, bo to właśnie słyszą od innych, a nie mają jeszcze świadomego poczucia własnego "ja" ).
Ascendent - zaczynamy rozwijać jeszcze później, kiedy uczymy się interakcji w najbliższym otoczeniu. Reszta na ten temat - powyżej
Co do wyglądu zewnętrznego opisywanego przez ascendent i pierwszy dom (oraz inne ważne elementy w horoskopie) - to polecam w ramach badań zajrzeć na stronę:
http://www.librarising.com/risingsigns/ristable2.html
Znajdziecie tam pogrupowane ascendentami zdjęcia znanych osób a także opisy innych elementów ich horoskopów. Co prawda chyba nie wszystkie dane są zgodne z prawdą, bo w innych źródłach tym samym osobom przypisuje się inne ascendenty (wynikające z innej godziny urodzenia, rzecz jasna) ale w sumie ta strona jest warta obejrzenia
Strasznie długi ten post, mam nadzieję, że nikogo nie zanudziłem
Zapraszam też na moją stronę:
http://www.integra.boo.pl
pozdrawiam,
kindov