Uwielbiamy podnoszącą na duchu energię słoneczników. Tak trudno się nie uśmiechnąć patrząc w ich wielkie, szczęśliwe twarze. Słonecznik przypomina ci, byś świecił własnym blaskiem. Pociesza cię zapewniając, że najgorsze za tobą i teraz czekają cię już tylko dobre rzeczy. Daje ci siłę, podnosi pewność siebie, oświetla radością twoją duszę. Mleko słonecznikowe jest jak złoty blask słońca!
Mleko słonecznikowe
To cudowne mleko obfituje w cynk, który zapewnia zdrowie włosom, skórze i paznokciom. Cynk przywraca równowagę twojego systemu odpornościowego, uzdrawia system nerwowy i wspomaga relaksację.
Składniki:
1 szklanka surowych pestek słonecznika (łuskanych)
1 i ¼ łyżeczki soli himalajskiej
3 szklanki filtrowanej lub źródlanej wody oraz miska napełniona wodą do namoczenia pestek
1 łyżeczka bezalkoholowego, ekologicznego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
2 łyżki stołowe syropu klonowego (opcjonalnie)
Namocz pestki słonecznika w dużej misce świeżej wody z 1 łyżeczką soli i odstaw na co najmniej 12 godzin. Następnie przecedź je i wypłucz porządnie. Do pestek dodaj 3 szklanki wody i ¼ łyżeczki soli. Jeśli twój blender ma różne poziomy prędkości, zacznij od najniższego. Miksuj przez około 10 sekund, zanim zwiększysz moc obrotów. Następnie miksuj przez minutę, dopóki nie powstanie mleko. Spróbuj go i zdecyduj czy dodać ekstrakt z wanilii i syrop klonowy, by mleko było słodkie, i żeby złagodzić smak słonecznika.
Przelej swoje mleko słonecznikowe do szklanej butelki lub słoika z wieczkiem. Przechowuj w lodówce do dwóch dni.
Dlaczego nie powinieneś pić mleka zwierzęcego dowiesz się z publikacji Z daleka od mleka. Cała prawda o szkodliwości mleka zwierzęcego i jego przetworów.
Mleko z pestek dyni
Pestki dyni zawierają zdrowe proteiny. To mleko da ci siłę i odwagę. Wesprze cię w trudnych chwilach. Pomoże zachować wiarę w to, że wszystko będzie dobrze. Jeśli go nie przecedzisz, uda ci się zachować całe bogactwo składników pochodzących z pestek, takich jak: żelazo, cynk i aminokwasy.
Składniki:
1 szklanka surowych pestek dyni (łuskanych)
1 i ¼ łyżeczki soli himalajskiej
3 szklanki filtrowanej lub źródlanej wody oraz miska napełniona wodą do namoczenia pestek
1 łyżeczka bezalkoholowego, ekologicznego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
2 daktyle (bez pestek) (opcjonalnie)
Namocz pestki dyni w dużej misce świeżej wody z 1 łyżeczką soli i odstaw na co najmniej 6 godzin. Następnie przecedź je i wypłucz porządnie. Do pestek dodaj 3 szklanki wody i ¼ łyżeczki soli. Jeśli twój blender ma różne poziomy prędkości, zacznij od najniższego. Miksuj przez około 10 sekund, zanim zwiększysz moc obrotów. Następnie miksuj przez minutę, dopóki nie powstanie mleko. Ze względu na kolor pestek, będzie miało ono lekko zieloną barwę. Spróbuj go teraz i jeśli chcesz, dodaj ekstrakt z wanilii oraz daktyle, by było słodkie, a potem miksuj jeszcze przez chwilę. Dodanie tych składników sprawi, że mleko będzie smaczniejsze, ale zdecyduj sam.
Przelej swoje mleko z pestek dyni do szklanej butelki lub słoika z wieczkiem. Przechowuj w lodówce do dwóch dni.
Więcej przepisów znajdziesz w książce „Intuicja boski drogowskaz na co dzień” autorstwa dr Doreen Virtue i dr Robert Reeves.