Konopie należą do rodziny morwowatych, są jednymi z najstarszych roślin leczniczych świata. Pochodzą ze środkowej Azji, gdzie były uprawiane już w epoce kamienia. Konopi używano przez stulecia w wielu kulturach ze względu na jej lecznicze właściwości. W kuchni opartej na zdrowej żywności wykorzystujemy głównie łuskane nasiona konopi, olej konopny i proszek z protein konopi. Do ich produkcji używa się konopi siewnych, które nie zawierają oczywiście odurzającego tetrahydrokannabinolu (THC), nie działają więc psychoaktywnie.
Ziarna konopi
Łuskane ziarna konopi są jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Tylko niebieskozielone algi jak spirulina czy chlorella zawierają go więcej. Ze wszystkich ziaren występujących na świecie ziarna konopi mają największą zawartość esencjalnych kwasów tłuszczowych. Ponadto są one wolne od glutenu. Siemię konopne jest nie tylko bogate w kwasy tłuszczowe i białka, ale zawiera też dużą ilość minerałów i antyoksydantów oraz dziewięć esencjalnych kwasów tłuszczowych, których nasze ciało samo nie jest w stanie wyprodukować, i wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6 i omega-9, i to w ilości, której potrzebuje twoje ciało.
Możesz wypróbować dobroczynne działanie herbatek z konopi.
Thorsten Weiss Jenny Bor
Żywność funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury
Autorzy opisują ponad pięćdziesiąt najzdrowszych i uznawanych za życiodajne owoców, warzyw, ziół, korzeni, nasion, grzybów z całego świata. Podają też pełną charakterystykę ich właściwości prozdrowotnych.
Białka zawarte w konopiach
Roślinne białka wspierają budowę mięśni i zwiększają wytrzymałość. Utrzymują poziom cukru we krwi w równowadze, przyspieszają powrót do zdrowia, stymulują naturalną zdolność do oczyszczania się ciała oraz zapewniają mocne kości i zęby. Siemię konopne dostarcza ponad 20 różnych minerałów i mikroelementów, które są esencjalne dla licznych funkcji ciała. Ta cudowna roślina zawiera magnez, potas, wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź, platynę, fosfor, siarkę, bor, nikiel, german, cynę, jod, chrom, srebro i lit.
Siemię konopne
Siemię konopne jest wspaniałym pożywieniem dla mózgu, pomaga spalić nadmiar tłuszczu w ciele i wzmacnia system immunologiczny. Białka i substancje odżywcze fito wspierają siły obronne, zapewniają zbalansowaną zawartość cholesterolu we krwi i utrzymują tkanki, organy i komórki oraz skórę w zdrowiu. Wspomagają też naturalną zdolność do oczyszczania się organizmu i regulują jego gospodarkę hormonalną.
I jeszcze jedna dobra wiadomość: zawarta w siemieniu konopnym siarka zapewnia wspaniałą cerę i nadaje włosom delikatny połysk. Wiele superproduktów jest też produktami upiększającymi!
Siemię konopne powstaje w ten sposób, że ziarna są ostrożnie łuskane maszynowo tak, by pozostał w nich wartościowy olej konopny ze swoimi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, ważnym białkiem i wszystkimi esencjonalnymi aminokwasami.
Łuskane ziarna konopi wzbogacają nie tylko musli, chleb, krakersy, wypieki i inne potrawy, ale znajdują też zastosowanie jako dekoracja sałatek, warzyw i deserów. Ich apetyczny orzechowy aromat nadaje interesującą nutę wielu daniom.
Wspaniały słodki deser z fig i konopi
Na krem konopny:
- 3 łyżeczki proszku z protein konopi
- 3 suszone figi
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 szczypta suchej sproszkowanej wanilii
- 200 ml źródlanej wody
Poza tym:
- 2 świeże figi
- 1 łyżeczka siemienia konopnego
Więcej o produktach, które mają lecznicze właściwości czytaj w książce „Żywność funkcjonalna”, Thorsten Weiss, Jenny Bor.
Autor: Thorsten Weiss i Jenny Bor