Zacznijmy od podstawowych informacji o sposobach używania ziół: robimy z nich napary, wywary, odwary, wyciągi i nalewki. Czym różnią
Co można przygotować z ziół?
Napar – otrzymujemy zalewając 1-2 łyżki ziół szklanką wrzącej wody, tak pozostawione na kwadrans, odcedzamy. Napary przyrządza się z liści ziół i ich kwiatów.
Odwar – uzyskujemy przez zalanie ziół zimną wodą i podgrzanie, nie doprowadzają jednak do wrzenia. Odwary sporządza się z wszystkich części ziół, oprócz korzeni.
Wywar – powstaje po kilkuminutowym gotowaniu ziół. Po wystudzeniu, odcedzamy. Wywary robimy z korzeni, kory i kłączy.
Wyciągi – to efekt zalania ziół letnią wodą na kilka godzin. Po ogrzaniu i przecedzeniu można pić.
Nalewki – uzyskujemy po zalaniu jednej części ziół pięcioma częściami alkoholu i pozostawieniu w zaciemnionym miejscu na ok. 6 dni. Nalewki sporządza się na bazie wódki lub spirytusu, rzadziej wina.
Możesz wypróbować również gotowych nalewek ziołowych.
Przewodnik po najczęściej używanych ziołach:
BABKA LANCETOWATA – napar pity 3 razy dziennie po pół szklanki działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.
BEZ CZARNY – jego odwar stosuje się przy stanach zapalnych skóry, oparzeniach, łuszczycy, łojotoku.
BRATEK POLNY – jako wywar stosuje się do kompresów na bolące wypryski i trądzik.
BRZOZA BRODAWKOWATA – stosuje się jako płukankę wzmacniającą włosy oraz jako płyn wybielający piegi.
CHABER BŁAWATEK – odwar stosujemy do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek, nadwrażliwości na promieniowanie z ekranów telewizorów i komputerów.
CHMIEL – napar z łyżki rozdrobnionych szyszek, pity 3 razy dziennie pobudza trawienie, działa uspokajająco.
DĄB SZYPUŁKOWY – wywar z łyżki kory na szklankę wody jest przydatny do kompresów przy odmrożeniach.
DZIURAWIEC – wywar pity w ilości: pół szklanki 3 razy dziennie przed jedzeniem przyspiesza przemianę materii, poprawia figurę i cerę. Łagodzi zaburzenia równowagi nerwowej, pomaga w stanach depresyjnych i bezsenności.
JASKÓŁCZE ZIELE – świeży sok rośliny leczy kurzajki i brodawki na dłoniach. Wystarczy rozerwać łodygę i natrzeć brodawkę sokiem. Zabieg powtarzać raz dziennie, aż do zniknięcia narośli.
KASZTANOWIEC – pół szklanki wywaru pitego 3 razy dziennie 30 minut po jedzeniu zmniejsza kruchość i łamliwość naczyń krwionośnych. Daje dobre efekty w leczeniu żylaków.
KOZŁEK LEKARSKI – wyciąg z korzenia w postaci kropli, zwanych waleriana, działa uspokajająco, w stanach wyczerpania nerwowego i bezsenności.
KRWAWNIK POSPOLITY – przyspiesza trawienie, łagodzi wzdęcia i odbijanie, hamuje krwawienia. Działa uspokajająco.
LAWENDA LEKARSKA – pita 3 razy dziennie jako napar łagodzi zaburzenia trawienne.
LEN ZWYCZAJNY – kleik z siemienia lnianego (łyżkę nasion zalać połową szklanki letniej wody i odstawić na 3 godziny) nałożony na gazę i przykryty gazą łagodzi oparzenia i miejsca odmrożone.
LILIA – nalewka z płatków stosowana jest jako kompres na wypryski i stany zapalne skóry.
LIPA DROBNOLISTNA – działa napotnie, przeciwbólowo, żółciopędnie i przeciwskurczowo. Jako napar pić 3 razy dziennie po 1/3 szklanki. Napar z kwiatu lipy używamy do mycia włosów – powstrzymuje wypadanie.
ŁOPIAN WIĘKSZY – wywar z korzenia łopianu pity 3 razy dziennie po pół szklanki reguluje przemianę materii. Stosowany zewnętrznie leczy owrzodzenia, trądzik młodzieńczy, egzemy.
MACIERZANKA – działa wykrztuśnie, ściągająco i odkażająco. Picie naparu 1-2 razy dziennie po pół szklanki polecane jest przy nieżytach dróg oddechowych lub przewodu pokarmowego.
MIĘTA PIEPRZOWA – picie naparu pobudza trawienie, poprawia smak i zapach. Zewnętrznie napar stosuje się do kąpieli ujędrniających i do przemywania twarzy przy cerze suchej.
MNISZEK LEKARSKI – sok ze świeżych korzeni pity 3 razy dziennie po kieliszku poprawia przemianę materii i jest zalecany w otyłości. Odwar ze świeżych kwiatów rozjaśnia piegi.
MYDLNICA LEKARSKA – wywar z rozdrobnionego korzenia pity jest przy nieżytach oskrzeli. Wywar stosuje się do mycia głowy, by powstrzymać wypadanie włosów.
NAGIETEK LEKARSKI – wywar z płatków kwiatowych stosuje się na wykwity skórne, liszaje, stłuczenia, ukąszenia owadów.
PERZ – ma działanie moczopędne i reguluje przemianę materii. Napar z ziela jest polecany przy kamicy nerkowej.
POKRZYWA ZWYCZAJNA – sok z pokrzywy, wcierany we włosy, usuwa łupież. Wykorzystywana jest również do kąpiel odprężających.
ROZMARYN LEKARSKI – nalewkę z liści rozmarynu stosuje się na porost i wzmocnienie włosów, także łojotoku i łupieżu.
RUMIANEK POSPOLITY – napar z kwiatu pomaga w stanach skurczowych żołądka i jelit, przewlekłym zapaleniu nerek, schorzeniach alergicznych, katarze siennym.
SKRZYP POLNY – kompresy na oczy doskonale działają na zmęczony wzrok. Pity w formie herbatki niweluje łamliwość paznokci.
SZAŁWIA LEKARSKA – napar szałwii usuwa kamień z zębów.
ŚWIETLIK ŁĄKOWY – słaby odwar stosuje się przy zapaleniu spojówek, nadmiernym łzawieniu – w postaci przemywań i kładów.
TATARAK ZWYCZAJNY – napar pity 3 razy dziennie przed jedzeniem łagodzi stany niestrawności i nieżytu żołądka.
ŻYWOKOST LEKARSKI – jego korzeń przyspiesza gojenie ran, osłania błonę śluzową oskrzeli.
Najczęściej stosujemy mieszanki ziół, ponieważ składniki użytych ziół wzajemnie się wspomagają.
Zioła możesz wykorzystać także do odjęcia sobie lat – jak to zrobić, przeczytasz w książce Odmładzające zioła. Twój sposób na witalność i długowieczność.
Autor: Romuald Kosznik