Antyoksydanty, czy przeciwutleniacze, to związki, które wchodzą w reakcję z wolnymi rodnikami i w efekcie je neutralizują. Chronią więc komórki przed uszkodzeniami. Przeciwutleniacze są znane jako „pogromcy wolnych rodników”. Zielone warzywa liściaste są jednymi z najlepszych produktów zapobiegających nowotworom, z racji dużej zawartości antyoksydantów.
Antyoksydanty chronią przed nowotworami
Obecne statystyki dotyczące nowotworów nie podnoszą na duchu. W roku 2013 niemal 1600 Amerykanów dziennie umierało z powodu raka. Nowotwory pozostają na drugim miejscu najczęstszych powodów śmierci w Stanach Zjednoczonych, odpowiadając za niemal jeden na każde cztery zgony. Jednak pomimo tych smutnych danych, już teraz sytuacja ulega zmianie. Według American Institute for Cancer Research (Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Nowotworami), przeciwutleniacze zawarte w ciemnych warzywach liściastych mogą chronić przed:
- rakiem jamy ustnej, gardła i krtani,
- pewnymi rodzajami raka piersi,
- rakiem skóry,
- rakiem płuc,
- rakiem żołądka,
- rakiem trzustki,
- rakiem odbytu.
Możesz również spożywać antyoksydanty w formie suplementów diety i zdrowej żywności.
Victoria Boutenko
Zielone koktajle
Świat oszalał na punkcie zielonych koktajli. Piją je nie tylko gwiazdy Hollywood, ale również polscy celebryci i sportowcy. Anna Lewandowska, sportsmenka i propagatorka zdrowego stylu życia, zachęca do sięgania po zielone smoothie, gdyż gwarantują one energię na cały dzień, a także zdrową, piękną skórę i zgrabną sylwetkę. Victoria Boutenko, pionierka witarianizmu i autorka bestsellerów prezentuje w tej publikacji lecznicze właściwości zielonych koktajli.
Rola zielonych koktajli w diecie
Do podobnych wniosków doszli naukowcy z Azji: różne rośliny zielone z rodziny kapustnych stanowią źródło ważnych antyoksydantów i substancji przeciwzapalnych powiązanych z zapobieganiem przewlekłym chorobom związanym ze stresem oksydacyjnym, takim jak nowotwory czy choroba niedokrwienna serca.
Powyższe badania naukowe, oraz wiele innych, stanowią logiczną całość. Skoro warzywa zielone są najbardziej odżywczym pokarmem na naszej planecie, logiczne jest, że musimy jeść je codziennie, tak jak to się działo w przeszłości. Długie i zdrowe życie jest wrodzonym prawem każdego z nas, a warzywa zielone z pewnością są najskuteczniejszą drogą do jego osiągnięcia.
Mój syn Stefan, którego migdałki usunięto wiele lat temu, obecnie pije zielone koktajle codziennie i cieszy się bardzo dobrym zdrowiem. Kilka razy w tygodniu przejeżdża osiemdziesiąt kilometrów na rowerze. Niedawno świętował swoje czterdzieste urodziny. Moje dążenie do naturalnego zdrowia zaczęło się niemal 40 lat temu. Niestety, ponad 530 000 dzieci poniżej lat piętnastu, w samych Stanach Zjednoczonych, poddaje się chirurgicznemu usunięciu migdałków każdego roku.
Całym sercem wierzę w to, że najłatwiejsza i najbardziej efektywna droga do życia bez problemów zdrowotnych zaczyna się wraz z codziennym piciem świeżo zmiksowanych zielonych koktajli.
Podobnie do liści, owoce i inne rodzaje warzyw zawierają pewną ilość niezbędnych witamin, składników odżywczych i minerałów. Gdy zmieszamy je z warzywami liściastymi, doładowujemy nasze koktajle porcją smaku i pożywności. Po prostu zerknij poniżej, a zdziwisz się, jakie składniki znajdziesz w swoich ulubionych liściach, owocach i warzywach.
Poniżej przepis na pyszny koktajl pełny antyoksydantów. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować i wypić.
Eksplozja przeciwutleniaczy:
1 szklanka trawy pszenicznej
2 szklanki kiełków brokułu
2 szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn
2 szklanki świeżych lub mrożonych malin
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki kurkumy
3 szklanki wody
Więcej przepisów na zdrowe i smaczne smoothie i koktajle znajdziesz w książce „Zielone koktajle” autorstwa Victorii Boutenko.