W większości krajów dobrobytu nadwaga przybrała takie rozmiary, że eksperci mówią już o nowej epidemii . W Niemczech zaledwie jedna trzecia osób dorosłych nadal utrzymuje wagę na pożądanym z punktu widzenia zdrowia poziomie, a trend ten nie omija także naszych najmłodszych. W ciągu ostatnich 20 lat liczba dzieci cierpiących z powodu nadwagi podwoiła się, a na będącą jej skutkiem cukrzycę typu 2 chorują już czternastolatki. Na całym świecie żyje ponad 1,1 miliarda osób z nadwagą, to prawie tyle samo co ludzi niedożywionych.
Przyczyny epidemii otyłości
Jedną z głównych przyczyn tej nowej epidemii jest kurczenie się zawartości substancji witalnych obecnych w naszym pożywieniu. Ludzki organizm został wyposażony w subtelną inteligencję, która mówi nam bardzo wyraźnie, kiedy jego zapotrzebowanie na witalne substancje jest zaspokojone, a kiedy nie. I nawet gdy niemalże eksplodujemy od pustych kalorii, nasz żołądek na niedobory niezbędnych substancji odżywczych reaguje olbrzymim apetytem. Jednak obojętnie jakimi ilościami zapychamy organizm, nigdy nie mamy dość jedzenia. To błędne koło możemy przerwać jedynie wówczas, gdy bezwartościowe, podrasowane wzmacniaczami smaku oraz substancjami aromatyzującymi produkty na stałe zastąpimy pełnowartościowymi, świeżymi i pochodzącymi w miarę możliwości z ekologicznych upraw artykułami spożywczymi.
Wybierane przez nas najczęściej potrawy prowadzą do powstania kolejnego błędnego koła, które całą sytuację jedynie pogarsza. Dostępne współcześnie produkty o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak biały chleb, ciasto, płatki kukurydziane, biały ryż oraz purée ziemniaczane z torebki, czekolada i napoje słodzone nadzwyczaj silnie podnoszą poziom cukru we krwi (jak już wyjaśniliśmy, indeks glikemiczny stanowi miarę tempa oraz skali wzrostu poziomu cukru we krwi po posiłku). Na takie silne uderzenie nasz organizm reaguje wyrzuceniem nadmiernej ilości insuliny, aby możliwie jak najszybciej przerzucić cukier do komórek, co skutkuje szybszym niż poprzednio spadkiem cukru we krwi. Teraz dochodzi do stanu niedocukrzenia, który sygnalizuje organizmowi groźny niedobór, a nas ogarnia głód. Co ciekawe słodziki przez sam ich smak mogą wywołać ataki głodu. Stanowi niedocukrzenia towarzyszą brak koncentracji, napady zmęczenia, niezadowolenie oraz drażliwość – kolejne powody, aby na nowo sięgnąć po jakąkolwiek przekąskę.
Niestety te produkty spożywcze, które silnie podnoszą poziom cukru we krwi, nie tylko sprawiają, że jesteśmy głodni, grubi oraz zdekoncentrowani, ale – o ile zjadamy je regularnie i w dużych ilościach – stanowią dodatkowo jedno z największych zagrożeń dla naszego zdrowia. Faktycznie mogą prowadzić do nieodwracalnych szkód podobnych do tych, jakie wywołuje cukrzyca. Rezultatem często podwyższonego poziomu glukozy we krwi jest wspomniane już scukrzenie, a tym samym zaklejenie komórek, naczyń krwionośnych oraz tkanek, co skutkuje z kolei zawałem serca, udarem i, jak przypuszczają naukowcy, chorobą Alzheimera.
Wypróbuj właściwości superżywności czyli jagód goji w różnej postaci.
Shalila Sharamon Bodo J. Baginski
Goji jagody życia
Zaliczane do superżywności jagody goji są jednymi z najzdrowszych owoców świata, co potwierdzają eksperci i dietetycy. Argumentują oni to mnogością składników odżywczych, które w sobie skrywają. Zawierają nie tylko substancje witalne, ale są także wyjątkowo silnym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki i działa na nas odmładzająco.
Jagody goji na odchudzanie
Jagody goji nie są cudownym środkiem, dzięki któremu zbędne kilogramy nagle znikną. Kto chce schudnąć, w żaden sposób nie ominie zmiany nawyków żywieniowych oraz trybu życia. Natomiast jagody te, dzięki bogactwu oraz różnorodności zawartych w nich substancji witalnych, mogą przyczynić się do wprawienia naszego ciała w stan błogiego zadowolenia. Ponadto, jak jeszcze zobaczymy, są w stanie poprawić nasz nastrój. Każdemu, kto nadal potrzebuje słodkiego środka uspokajającego, polecamy sięgnąć po jagody goji, które stanowią nadzwyczaj zdrową i smaczną przekąskę o niskim indeksie glikemicznym. W ten oto sposób jagody goji mogą wesprzeć nas w procesie odchudzania.
Sami mogliśmy wielokrotnie obserwować, że regularne spożycie jagód goji przyczynia się do jakby samoistnego zniknięcia gwałtownej ochoty na słodycze. Cały zapas słodyczy nagle odłożyliśmy do szafki bez jakiegokolwiek uczucia, że czegoś nam brakuje.
Więcej informacji o wpływie jagód goji na zdrowie i urodę można znaleźć w książce „Goji jagody życia” autorstwa S. Sharamon oraz B. J. Baginskiego.