Zapytanie rak a odżywianie ma w Internecie bardzo wiele trafień. Ich zasady wykluczają się nieraz wzajemnie, a wokół wszelkich teorii tworzy się prawdziwy wianuszek wyznawców, od których ja wolę trzymać się raczej z daleka. W tym rozdziale chodzi jednak także o to, aby zdobyć pewną bazę danych, na podstawie których samemu z łatwością będzie można wykoncypować dietę bogatą w witaminę B17. Ważne jest, żeby pamiętać o kilku podstawowych zasadach, jak na przykład tej, że w wysokich temperaturach witamina B17 przestaje być stabilna. Ja przynajmniej nie znam żadnych przepisów na pieczeń bogatą w ten ważny składnik. Problemem nie jest jednak temperatura wytwarzana w trakcie pieczenia. Bogata na przykład w witaminę B17 fasolka musi zostać przed zjedzeniem ugotowana.
Podzieliłem ten rozdział na dwie części, ponieważ istnieje wyraźne rozróżnienie pomiędzy zdrową żywnością, bogatą w witaminę B17, a specjalną dietą, zalecaną osobom chorym na raka.
Witaminę B17 znajdziesz w pestkach moreli i odpowiednich suplementach diety.

Peter Kern
Witamina B17 – lekarstwo na raka
Liczba zachorowań na nowotwory wzrasta. Nadal jesteśmy bezsilni wobec tej groźnej choroby i często pozostaje nam liczyć tylko na cud. A co jeśli lek na raka został już dawno odkryty i dostępny jest dla każdego? W dodatku jest tani i naturalny?
Zdrowa żywność, bogata w witaminę B17.
Przede wszystkim, w swojej codziennej diecie należy starać się zjadać jak najwięcej owoców i warzyw, stanowiących bogate źródło witaminy B17. Tutaj przedstawiam listę zaledwie niektórych roślin o wysokiej zawartości witaminy B17 (albo antocyjanów):
Warzywa i owoce strąkowe oraz ich nasiona
Różne rodzaje fasoli, groszku, soczewica, dzikie jagody, fasolka kidney, ciecierzyca pospolita
Zboże (pełnoziarniste)
Gryka, owies, żyto, jęczmień, proso, brązowy ryż
Pestki owoców
Jabłek, dzikich jabłek, nektarynek, gruszek, śliwek, suszonych śliwek, moreli, brzoskwiń
Gatunki kapusty
Brokuły, jarmuż, czerwona kapusta, kalafior
Orzechy
Surowe orzechy cashew, orzechy macadamia
Pozostałe
Szpinak, rukiew wodna, porzeczki, papaja, gorzkie migdały, dynie, słodkie kartofle
Rośliny, których młode pędy zawierają 10 do 30 razy więcej witaminy B17, niż pozostałe warzywa i owoce
Bambus, lucerna, fasola, fasola półksiężycowata, pszenica, ciecierzyca pospolita
Następujące produkty spożywcze są bogatym źródłem antocyjanów (zawartość mg/100g):
Aronia 200-1.000
Oberżyna 750
Czerwone pomarańcze 200
Jeżyna 115
Jagoda 83-420
Malina 10-60
Czerwone porto 14-110
Rabarbar 0-200
Czerwona cebula 0-25
Czerwona kapusta 25
Czerwone wino 24-35
Czarne porzeczki 130-400
Czereśnie 2-450
Winogrona 30-750
W przypadku rozpoznanej choroby nowotworowej można stosować dwa rodzaje diety: surową bez mleka i jaj lub jej nieco mniej radykalną formę, dopuszczającą produkty mleczne i jajka. Zalecenia kliniki Oasis of Hope idą w kierunku ścisłej diety, przynajmniej w pierwszych tygodniach kuracji przy pomocy witaminy B17. Później można przyjąć nieco bardziej wzbogacony wariant.
Więcej porad znajdziesz w książce Witamina B17 lekarstwo na raka autorstwa Petera Kerna.
Autor: Peter Kern