ajurweda detoks Terapie

Sposób na młodość i detoks zaczerpnięty z kuchni indyjskiej

sposób na młodość i detoks z kuchni indyjskiej
Dodane przez Janusz Nawrocki

„Ech, starość nie radość” – wzdychamy czasem zdziwieni, że młodość minęła tak szybko. Rezygnujemy z kolejnych przyjemności, do ulubionej potrawy łykamy garść tabletek i staramy się cieszyć tym, co jeszcze robić możemy.

W końcu coś w życiu zdobyliśmy, my 40–50–60–letni wiecznie zmęczeni staruszkowie. Mamy przecież jakąś pozycję, mądrość, doświadczenie życiowe. Myślimy, że młodość, zdrowie, energia życiowa to po prostu cena, którą przyszło nam za nie zapłacić. A przecież nasza sprawność fizyczna, wygląd zewnętrzny wcale nie zależą od daty urodzenia, lecz od tego, jak troszczymy się o swoje ciało, umysł i ducha. Ajurweda – najstarszy system wiedzy o zdrowiu człowieka zapewnia, że właściwe odżywianie, odpowiedni tryb życia, okresowe naturalne terapie oczyszczające mogą niemalże zatrzymać dla nas upływ czasu.

Starzejemy się i chorujemy przez jedzenie

Żeby dożyć czterdziestki, trzeba zjeść i strawić prawie 50 tysięcy posiłków (łakomczuchy więcej). Nawet jeśli odżywiamy się zdrowo i mamy niezłe trawienie, organizm nie przerobi ich w stu procentach. Zawsze zostają jakieś resztki, „niedopałki” przemiany materii, których ciało nie jest w stanie ani przyswoić, ani wydalić. Ajurweda nazywa je ama. Ama są magazynowane przez organizm jako złogi w różnych miejscach: stawach, arteriach, jelitach, żołądku, wątrobie, nerkach, błonach komórkowych. Ulegają one tam przemianom chemicznym, tworząc toksyny, które rozprowadzane przez krew, zatruwają nasze ciało. To przez nie tracimy humor, kondycję, starzejemy się i chorujemy.
Główne objawy dużej ilości ama to:

  • matowa skóra i włosy
  • pozbawione blasku spojrzenie
  • obłożony język lub /i zaropiałe oczy po przebudzeniu
  • kłopoty z cerą
  • przykry zapach z ust, nieprzyjemny smak w ustach
  • próchnica
  • bóle i „strzelanie” w stawach
  • słabe trawienie, chroniczne zaparcia lub biegunka
  • mętny, ciemny lub bezbarwny mocz
  • nieprzyjemny zapach potu
  • zaburzenia smaku
  • ciągłe zmęczenie, rozdrażnienie lub niezadowolenie.

Czy wiesz, że w tydzień możesz cofnąć nawet 10 lat? Jak to zrobić, przeczytasz w książce Przywracanie młodości.

Przyprawy oczyszczające ciało

Nadmiaru ama można się pozbyć, usprawniając trawienie. Większość przypraw ajurwedycznych nie tylko poprawia smak potraw, ale jednocześnie przyspiesza przemianę materii i oczyszcza tkanki. Każda z nich zawiera kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt związków chemicznych o szerokim zakresie działania. Świadczy to o mistrzostwie starożytnych znawców Ajurwedy, którzy odkryli lekarstwa przyjemne w użyciu, niedrogie i powszechnie dostępne.

Najpopularniejsze przyprawy usuwające ama to:

Pieprz czarny – hamuje stany zapalne, reguluje pracę jelit.
Pieprz cayenne – pobudza wydzielanie potu, oczyszcza i dezynfekuje jelita.
Kurkuma – oczyszcza krew, obniża poziom cholesterolu, uelastycznia stawy i ścięgna.
Kardamon – reguluje pracę jelit, zapobiega wzdęciom, usuwa przykry zapach z ust – trzeba żuć powoli wyłuskane ze strączków ziarna kardamonu (wystarczą 3–4 strączki dziennie).
Goździk korzenny – usuwa toksyny, odflegmia.
Cynamon – energetyzuje tkanki, usuwa nadmiar śluzu, pobudza wydzielanie potu.
Kolendra – suszone nasiona oczyszczają nerki i jelita, a świeże młode liście – krew i wątrobę.
Imbir – oczyszcza krew, obniża poziom cholesterolu, likwiduje wzdęcia, odflegmia, przyspiesza wydalanie toksyn z jelita grubego.
Czarna gorczyca – neutralizuje toksyny, zmniejsza bóle mięśni, usuwa nadmiar śluzu.
Koper włoski – usuwa złogi jelitowe.

Jak zrobić zdrowe masło?

Bardzo cenionym przez Ajurwedę środkiem leczniczym jest ghee (czyt. gii), czyli klarowane masło. Możesz je samodzielnie przygotować. Weź 300 g świeżego (niesolonego) masła bez oleju. Gotuj powoli na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Po ok. 5–7 minutach woda wyparuje, a składniki białkowe wytrącą się i przybiorą złocistobrązowy kolor (bez śladu spalenizny). Natychmiast zdejmij masło z ognia i przecedź je przez płótno do szklanego lub porcelanowego naczynia. Prawidłowo zrobione ghee ma wspaniały orzechowy zapach, można je przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Ghee odtruwa ciało, gdyż rozpuszcza toksyny i umożliwia ich wydalanie. Obniża także poziom cholesterolu, wzmacnia siłę trawienia, poprawia przyswajanie witamin, odmładza i regeneruje komórki. Można je stosować do okraszania zup, warzyw, ziemniaków lub kasz – jedna łyżeczka na porcję zupełnie wystarcza. Nadaje się też świetnie do smażenia.

Oczyszczanie rano i wieczorem

Oczyszczająco i jednocześnie uspokajająco działa też napój z mleka i kurkumy. Do 200 ml gorącego, przegotowanego mleka dodaj płaską łyżeczkę kurkumy, ewentualnie dosłódź płaską łyżeczką miodu. Pij codziennie na godzinę przed snem.
Godne polecenia jest poranne płukanie ust tłoczonym na zimno olejem sezamowym (względnie sojowym). Łyżkę stołową oleju przeciskaj energicznie między zębami przez 2–3 minuty. Wypluj i umyj zęby. Zabieg ten usuwa toksyny, wzmacnia dziąsła, zapobiega paradentozie, chroni przed zapaleniami jamy ustnej i gardła, spowalnia osadzanie się kamienia nazębnego.

Ajurweda, jak widać, oferuje bardzo dużo kuracji oczyszczających, odtruwających i odmładzających, które z powodzeniem można stosować w domu. Wykorzystujmy je, zwłaszcza że współcześni naukowcy, badając starożytne terapie, z podziwem skłaniają głowy przed geniuszem indyjskich mędrców…

Źródło: czasopismo „Gwiazdy mówią”

W przywróceniu młodości mogą pomóc także zioła, o których pisze Teresa Lewkowicz-Mosiej w publikacji Odmładzające zioła. Twój sposób na witalność i długowieczność.

 

 a
Czy wiesz, co mówi o Tobie zdjęcie profilowe na Facebooku?
Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy artykuł. 
Chcę artykuł!
close-link
Zapisz się na newsletter!
Otrzymasz darmowy artykuł "Co mówi o nas zdjęcie na profilu Facebooka".
Zapisz mnie
close-link