Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Groźna pszenica modyfikowana genetycznie

Tak jak wiele innych roślin, pszenica jest poliploidalna. Oznacza to, że jej materiał genetyczny może tworzyć kombinacje i łączyć się z materiałem genetycznym innych roślin. Dlatego też protoplasta dzikiej pszenicy samopszy posiada czternaście chromosomów, a współczesna pszenica, którą dzisiaj spożywamy, ma ich czterdzieści dwa. Dla porównania, człowiek posiada czterdzieści sześć chromosomów i dodanie choćby jednego, na przykład chromosomu 21, przyczynia się do powstania trisomii 21, objawiającej się znacznymi nieprawidłowościami, szczególnie na poziomie poznawczym.

Pszenica modyfikowana genetycznie to zagrożenie?

Niniejszy przykład może wydawać się absurdalny, ponieważ nie jesteśmy roślinami, w rzeczywistości niewiele jednak wiemy o konsekwencjach poliploidalności pszenicy, poza aspektami czysto estetycznymi i rolniczymi (takimi jak rozmiar kłosów, warunki klimatyczne, zawartość glutenu, itp.) Mutacje te i rekombinacje mogą skutecznie skrywać prawdziwą bombę z opóźnionym zapłonem.

[su_row class=’book_promo’][su_column size=”1/5″]

[/su_column][su_column size=”4/5″]

Julien Venesson
Gluten free. Jak współczesna pszenica nas zatruwa

Modyfikowana genetycznie pszenica jest co prawda wydajniejsza, ale jednocześnie ma znacznie więcej glutenu. Nic zatem dziwnego, że obecnie aż jedna na trzy osoby może wykazywać wrażliwość na to białko. Lekarze nie podejrzewają, że za chroniczne zmęczenie, kłopoty z trawieniem i nastrojem, bóle głowy, artrozę, zawroty, neuropatie lub bóle mięśniowe odpowiedzialna jest pszenica!

[/su_column][/su_row]

Jak się uchronić przed ową bombą, zdradza Julien Venesson w książce „Gluten free”.

Autor:  Julien Venesson

Zapisz się na newsletter portalu Psychotronika.pl
Zapisz się

Podając adres e-mail, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych w ce­lach mar­ke­tin­go­wych przez firmę Janusz Nawrocki Spółka Komandytowa, która jest właścicielem m.in. tych domen z siedzibą w Białymstoku (15-762), ul. Antoniuk Fabryczny 55/24.

Polityka prywatności i plików cookie

close-link