Olej palmowy objawia się jako produkt spożywczy przodujący spośród przyjaznej sercu zdrowej żywności. Jest wyładowany chroniącymi serce przeciwutleniaczami i składnikami odżywczymi, których nie znajdzie się w większości innych produktów. Wciąż publikowane są badania pokazujące ochraniającą serce naturę tego oleju.
Olej palmowy a choroby serca
Olej palmowy w żadnym stopniu nie przyczynia się do rozwoju chorób serca, nawet pomimo dużej zawartości tłuszczów nasyconych. Olej palmowy nie jest jednak tylko kolejnym biernym obserwatorem w kwestii chorób serca. Bierze czynny udział w ochronie serca i tętnic przed warunkami, które mogą prowadzić do zawałów serca i udarów.
Olej palmowy jest pełny chroniących serce składników odżywczych, jak tokotrienole, alfa- i beta-karoten, a także koenzym Q10. Jak już zapewne przeczytałeś w tym rozdziale, olej palmowy ma korzystny wpływ na większość istotnych czynników ryzyka związanych z chorobami serca. Każdy z tych czynników ryzyka zostaje zredukowany dzięki konsumpcji oleju palmowego, a w ten sposób zmniejszają się szanse, że kiedyś przydarzy ci się zawał serca lub udar.
To, co czyni olej palmowy, jest cudowne. Chroni on serce przed szeregiem szkodliwych warunków.
W badaniach, w których badacze umyślnie indukowali zawały serca u zwierząt laboratoryjnych przez odcinanie dopływu krwi do serca, olej palmowy ochraniał serce, ograniczał uszkodzenia i przyspieszał proces leczenia. Czy substancja, która chroni serce, może również mu szkodzić? Oczywiście, że nie. Te badania w jasny sposób pokazują ochronną naturę tego oleju.
Bruce Fife
Cud oleju palmowego
Olej palmowy łączy w sobie wiele korzyści – znakomity smak, zapach i może być rozgrzewany do bardzo wysokich temperatur. Co więcej może skutecznie przeciwdziałać wielu powszechnym chorobom!
Badania nad miażdżycą
Badania wykazały, że tokotrienole w oleju palmowym czynnie usuwają zwapnienia odłożone w ścianach naczyń krwionośnych i przez to odwracają skutki miażdżycy. Zostało to udowodnione zarówno w przypadku zwierząt, jak i ludzi.
W jednym z badań, na przykład, podzielono 50 uczestników na dwie równe grupy. U wszystkich badanych zdiagnozowano miażdżycę. Jednej grupie podawano bogaty w tokotrienole olej palmowy. Druga grupa służyła jako grupa kontrolna. Postęp miażdżycy był monitorowany przy użyciu USG na przestrzeni 18 miesięcy. W grupie otrzymującej olej palmowy miażdżyca została zahamowana u 23 z 25 osób. U siedmiu z nich nie dość, że postęp miażdżycy został wstrzymany, ale wręcz się cofnął. Dla porównania, w grupie kontrolnej u nikogo nie zaobserwowano poprawy, a co więcej, stan choroby pogorszył się u 10 badanych.
Poziom cholesterolu pozostał w zasadzie ten sam w przypadku obydwu grup. W związku z tym cofnięcie zwapnień w tętnicach nie było spowodowane obniżeniem cholesterolu. Mimo że wiele czynników mogło być zaangażowanych, autorzy przypisali największą zasługę przeciwutleniającym właściwościom witaminy E w oleju palmowym.
Oprócz oleju palmowego żaden inny olej spożywczy nie wykazał zdolności do odwracania efektów miażdżycy. Dlatego też olej palmowy chroni przeciw chorobom serca lepiej niż oleje sojowy, słonecznikowy, kukurydziany i inne tak zwane „przyjazne sercu” oleje wielonienasycone. Nawet jeśli te oleje mają większy wpływ na obniżanie całkowitego cholesterolu, nie hamują i nie odwracają miażdżycy. Tak więc olej palmowy może być korzystny zarówno przy zapobieganiu chorobom serca jak i leczeniu ich.
Prawdziwym dowodem pokazującym, czy olej palmowy jest korzystny dla serca, są jego osiągnięcia w prawdziwym życiu, poza laboratoriami, kontrolowanymi badaniami i wymyślną dietą. W jaki sposób olej palmowy wpływa na ludzi, którzy używają go na co dzień jako głównego źródła tłuszczu w swojej diecie? Właśnie w taki sposób olej palmowy byłby używany przez ciebie i mnie na tym praktycznym poziomie, jakim jest normalna dieta. Czy nadal jest przyjazny sercu? Czy wciąż chroni serce i tętnice? Odpowiedzią jest zdecydowane „tak”. Te społeczeństwa, w których używa się oleju palmowego jako elementu codziennej diety, wykazują wyjątkowo niskie statystyki dotyczące chorób serca. Czy to nie potwierdza efektów wykazanych w badaniach?
Jeśli chcesz uniknąć chorób serca, jedną z rzeczy, które powinieneś zacząć robić już teraz, jest włączenie oleju palmowego do swojej codziennej diety.
Więcej na temat właściwości zdrowotnych oleju palmowego przeczytasz w książce dr. Brucea Fife Cud oleju palmowego.
Autor: Bruce Fife