Dieta głodówki zdrowe odżywianie

Dieta owocowo-warzywna oczyszcza organizm i przywraca równowagę

dieta owocowo-warzywna
Dodane przez Redakcja

Pierwszy raz zastosowałam 6-tygodniową dietę owocowo-warzywną profilaktycznie 25 lat temu. Od tego czasu kilka razy stosowałam cały program, trwający sześć tygodni. Od paru lat oczyszczanie tego typu przeprowadzamy z mężem dwa razy do roku, jesienią i wiosną. Jest to wegańska dieta pozbawiona słodkich owoców i warzyw o dużej zawartości skrobi. Dieta ta ma na celu oczyszczenie, odbudowę enzymatyczną i zmianę nawyków żywieniowych. Przeprowadzona prawidłowo, jest w stanie pomóc w wyleczeniu stanów zapalnych i przewlekłych chorób.

Dieta owocowo-warzywna i jej zasady lecznicze

Dieta ta ma charakter głodówki leczniczej, przez sześć tygodni obniża się maksymalnie dowóz produktów wysokoskrobiowych i białek, podając warzywa niskokaloryczne, owoce niskocukrowe i warzywa niskoskrobiowe. Stosuje się głównie warzywa surowe, w postaci surówek i soków. Tylko 20% warzyw można podawać w postaci gotowanej. Dieta dostarcza enzymów, mikroelementów i witamin, alkalizuje i odtruwa, wzmacniając mechanizmy samonaprawcze.
Bardzo cenna w diecie jest odbudowa flory bakteryjnej i regeneracja zdolności enzymatycznych przewodu pokarmowego.
Naturalnym procesem diety jest utrata tkanki tłuszczowej, a z nią toksyn, które zostają w niej umieszczone przy przeciążeniu toksynami wątroby, a także złogów zapalnych, które organizm rozkłada i wykorzystuje do budowy swoistych białek w czasie odżywiania wewnętrznego.
Kiedy byłam po raz pierwszy na diecie, pod koniec piątego tygodnia czułam wyraźnie zapach antybiotyków w wydalanym moczu.
Po zakończeniu diety mamy duże szanse zmienić nawyki żywieniowe i przebudować swój system wartości, dieta wpływa też bowiem pozytywnie na naszą psychikę.

Co można jeść na diecie?

Jakie więc warzywa są dozwolone, a jakie ‒ zakazane w diecie owocowo-warzywnej? W zależności od wskazań przez kilka dni lub tygodni należy spożywać warzywa niskoskrobiowe. Wszystkie warzywa kapustne, takie jak: kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, kalarepa, kapusta bezgłowa, jarmuż; warzywa czosnkowe: cebula, czosnek, szczypior, korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, buraki, rzodkiewka; dyniowate: dynia, ogórki, kabaczki, cukinie; psiankowate: pomidory, papryka, oberżyna. Poza tym dozwolone są wszystkie zioła, natka pietruszki, sałata. Z owoców przede wszystkim jagodowe, a także gruszki, jabłka w ograniczonej ilości, grejpfruty, cytryny i kiwi.
Najcenniejsze są świeżo wyciskane soki warzywne, które dostarczają organizmowi dużą dawkę witamin soli mineralnych.
Jeżeli podczas pierwszych dni diety pojawią się wzdęcia, zaleca się kilka dni diety sokowej lub opartej na gotowanych warzywach.
Bardzo pomocne są herbaty ziołowe. W oczyszczeniu organizmu i utrzymaniu temperatury przy wyziębieniu, które zdarza się zwłaszcza osobom szczupłym, pomaga mikstura kilkuskładnikowa.
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta pieprzu kajeńskiego
1/4 łyżeczki ksylitolu
Miksturę tę powinno się spożywać trzy razy dziennie. Poprawia ona trawienie i krążenie, rozgrzewa i stabilizuje poziom cukru.
Bardzo polecane w tej diecie są kiszonki jako doskonałe źródło bakterii fermentacyjnych.
Dodanie dwóch kropli olejku miętowego do herbaty lub wody pomoże pozbyć się patogenów z flory jelitowej.
Osoby przyjmujące leki powinny zwrócić się do lekarza, który zna się na diecie i poradzi, w jaki sposób można je bezpiecznie odstawić.
Wskazane jest stosowanie lewatyw, a zwłaszcza lewatywy z kawy, której działanie i zalety opisałam innym rozdziale.

czego-nie-powie-ci-lekarz

Bożena Przyjemska
Czego nie powie Ci lekarz o chorobach nowotworowych

Choroby nowotworowe są bardzo powszechne jednak mamy ograniczoną wiedzę o ich leczeniu, a nawet profilaktyce. Przyczynę może stanowić przemysł farmaceutyczny, który nie czerpie profitów z naturalnych terapii. Autorka opisuje proste i skuteczne metody zapobiegania i leczenia raka.

Po co stosować dietę owocowo-warzywną?

Podstawowym wskazaniem do diety jest profilaktyka, dieta zapobiega powstawaniu chorób cywilizacyjnych i nowotworowych. Przynosi ona pozytywne rezultaty u osób mających problemy z układem odpornościowym, hormonalnym i nerwowym. Jest skuteczna w chorobach zwyrodnieniowych, zespołach metabolicznych, chorobach serca i układu krążenia, a także układu pokarmowego.
Dieta ta, chociaż cudownie wpływa na procesy regeneracji odbudowy organizmu, ma swoje przeciwwskazania. Nie stosuje się jej u osób wyniszczonych chorobami nowotworowymi, po chemioterapii, osób z nadczynnością tarczycy czy u kobiet w ciąży. Nie powinny jej stosować osoby biorące leki sterydowe i cytostatyki oraz osoby mające psychiczny opór przed stosowaniem diety, ponieważ stres blokuje mechanizmy samonaprawcze. Wszyscy moi pacjenci, którzy za moją radą przeprowadzili dietę, czuli się doskonale. Margot trafiła do mnie z dużym nadciśnieniem i zaburzeniami rytmu serca. Historia rodzinna wskazywała na skłonności do poważnych chorób serca i układu krążenia. Kardiolog, do którego trafiła na badanie, stwierdził niewydolność i uszkodzenie mięśnia sercowego IV stopnia – jest to sytuacja zagrożenia życia i wskazanie do transplantacji serca. Pacjentka miała też dużą nadwagę.
W ciągu roku przeprowadziła ona dwukrotnie pełną dietę trwającą sześć tygodni każda. Badanie kardiologiczne wykazało regenerację mięśnia sercowego, obecnie kontrola wykazuje uszkodzenie I stopnia, co nie zagraża życiu, tak jak stan sprzed kilku lat.
Jak wynika z wielu badań, regularne oczyszczanie organizmu i zdrowa dieta pomagają w utrzymaniu równowagi i zdrowia.

Więcej sprawdzonych naturalnych metod znajdziesz w książce Bożeny Przyjemskiej „Czego nie powie Ci lekarz o chorobach nowotworowych”.

Autorka: Bożena Przyjemska

 a
Czy wiesz, co mówi o Tobie zdjęcie profilowe na Facebooku?
Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy artykuł. 
Chcę artykuł!
close-link
Zapisz się na newsletter!
Otrzymasz darmowy artykuł "Co mówi o nas zdjęcie na profilu Facebooka".
Zapisz mnie
close-link