Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Domowa apteczka ziołowa – przewodnik po najczęściej stosowanych ziołach

Zacznijmy od podstawowych informacji o sposobach używania ziół: robimy z nich napary, wywary, odwary, wyciągi i nalewki. Czym różnią

Co można przygotować z ziół?

Napar – otrzymujemy zalewając 1-2 łyżki ziół szklanką wrzącej wody, tak pozostawione na kwadrans, odcedzamy. Napary przyrządza się z liści ziół i ich kwiatów.
Odwar – uzyskujemy przez zalanie ziół zimną wodą i podgrzanie, nie doprowadzają jednak do wrzenia. Odwary sporządza się z wszystkich części ziół, oprócz korzeni.
Wywar – powstaje po kilkuminutowym gotowaniu ziół. Po wystudzeniu, odcedzamy. Wywary robimy z korzeni, kory i kłączy.
Wyciągi – to efekt zalania ziół letnią wodą na kilka godzin. Po ogrzaniu i przecedzeniu można pić.
Nalewki – uzyskujemy po zalaniu jednej części ziół pięcioma częściami alkoholu i pozostawieniu w zaciemnionym miejscu na ok. 6 dni. Nalewki sporządza się na bazie wódki lub spirytusu, rzadziej wina.

Możesz wypróbować również gotowych nalewek ziołowych.

Przewodnik po najczęściej używanych ziołach:

BABKA LANCETOWATA – napar pity 3 razy dziennie po pół szklanki działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.
BEZ CZARNY – jego odwar stosuje się przy stanach zapalnych skóry, oparzeniach, łuszczycy, łojotoku.
BRATEK POLNY – jako wywar stosuje się do kompresów na bolące wypryski i trądzik.
BRZOZA BRODAWKOWATA – stosuje się jako płukankę wzmacniającą włosy oraz jako płyn wybielający piegi.
CHABER BŁAWATEK – odwar stosujemy do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek, nadwrażliwości na promieniowanie z ekranów telewizorów i komputerów.
CHMIEL – napar z łyżki rozdrobnionych szyszek, pity 3 razy dziennie pobudza trawienie, działa uspokajająco.
DĄB SZYPUŁKOWY – wywar z łyżki kory na szklankę wody jest przydatny do kompresów przy odmrożeniach.
DZIURAWIEC – wywar pity w ilości: pół szklanki 3 razy dziennie przed jedzeniem przyspiesza przemianę materii, poprawia figurę i cerę. Łagodzi zaburzenia równowagi nerwowej, pomaga w stanach depresyjnych i bezsenności.
JASKÓŁCZE ZIELE – świeży sok rośliny leczy kurzajki i brodawki na dłoniach. Wystarczy rozerwać łodygę i natrzeć brodawkę sokiem. Zabieg powtarzać raz dziennie, aż do zniknięcia narośli.
KASZTANOWIEC – pół szklanki wywaru pitego 3 razy dziennie 30 minut po jedzeniu zmniejsza kruchość i łamliwość naczyń krwionośnych. Daje dobre efekty w leczeniu żylaków.
KOZŁEK LEKARSKI – wyciąg z korzenia w postaci kropli, zwanych waleriana, działa uspokajająco, w stanach wyczerpania nerwowego i bezsenności.
KRWAWNIK POSPOLITY – przyspiesza trawienie, łagodzi wzdęcia i odbijanie, hamuje krwawienia. Działa uspokajająco.
LAWENDA LEKARSKA – pita 3 razy dziennie jako napar łagodzi zaburzenia trawienne.
LEN ZWYCZAJNY – kleik z siemienia lnianego (łyżkę nasion zalać połową szklanki letniej wody i odstawić na 3 godziny) nałożony na gazę i przykryty gazą łagodzi oparzenia i miejsca odmrożone.
LILIA – nalewka z płatków stosowana jest jako kompres na wypryski i stany zapalne skóry.
LIPA DROBNOLISTNA – działa napotnie, przeciwbólowo, żółciopędnie i przeciwskurczowo. Jako napar pić 3 razy dziennie po 1/3 szklanki. Napar z kwiatu lipy używamy do mycia włosów – powstrzymuje wypadanie.
ŁOPIAN WIĘKSZY – wywar z korzenia łopianu pity 3 razy dziennie po pół szklanki reguluje przemianę materii. Stosowany zewnętrznie leczy owrzodzenia, trądzik młodzieńczy, egzemy.
MACIERZANKA – działa wykrztuśnie, ściągająco i odkażająco. Picie naparu 1-2 razy dziennie po pół szklanki polecane jest przy nieżytach dróg oddechowych lub przewodu pokarmowego.
MIĘTA PIEPRZOWA – picie naparu pobudza trawienie, poprawia smak i zapach. Zewnętrznie napar stosuje się do kąpieli ujędrniających i do przemywania twarzy przy cerze suchej.
MNISZEK LEKARSKI – sok ze świeżych korzeni pity 3 razy dziennie po kieliszku poprawia przemianę materii i jest zalecany w otyłości. Odwar ze świeżych kwiatów rozjaśnia piegi.
MYDLNICA LEKARSKA – wywar z rozdrobnionego korzenia pity jest przy nieżytach oskrzeli. Wywar stosuje się do mycia głowy, by powstrzymać wypadanie włosów.
NAGIETEK LEKARSKI – wywar z płatków kwiatowych stosuje się na wykwity skórne, liszaje, stłuczenia, ukąszenia owadów.
PERZ – ma działanie moczopędne i reguluje przemianę materii. Napar z ziela jest polecany przy kamicy nerkowej.
POKRZYWA ZWYCZAJNA – sok z pokrzywy, wcierany we włosy, usuwa łupież. Wykorzystywana jest również do kąpiel odprężających.
ROZMARYN LEKARSKI – nalewkę z liści rozmarynu stosuje się na porost i wzmocnienie włosów, także łojotoku i łupieżu.
RUMIANEK POSPOLITY – napar z kwiatu pomaga w stanach skurczowych żołądka i jelit, przewlekłym zapaleniu nerek, schorzeniach alergicznych, katarze siennym.
SKRZYP POLNY – kompresy na oczy doskonale działają na zmęczony wzrok. Pity w formie herbatki niweluje łamliwość paznokci.
SZAŁWIA LEKARSKA – napar szałwii usuwa kamień z zębów.
ŚWIETLIK ŁĄKOWY – słaby odwar stosuje się przy zapaleniu spojówek, nadmiernym łzawieniu – w postaci przemywań i kładów.
TATARAK ZWYCZAJNY – napar pity 3 razy dziennie przed jedzeniem łagodzi stany niestrawności i nieżytu żołądka.
ŻYWOKOST LEKARSKI – jego korzeń przyspiesza gojenie ran, osłania błonę śluzową oskrzeli.

Najczęściej stosujemy mieszanki ziół, ponieważ składniki użytych ziół wzajemnie się wspomagają.

Zioła możesz wykorzystać także do odjęcia sobie lat – jak to zrobić, przeczytasz w książce Odmładzające zioła. Twój sposób na witalność i długowieczność.

Autor: Romuald Kosznik

Zapisz się na newsletter portalu Psychotronika.pl
Zapisz się

Podając adres e-mail, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych w ce­lach mar­ke­tin­go­wych przez firmę Janusz Nawrocki Spółka Komandytowa, która jest właścicielem m.in. tych domen z siedzibą w Białymstoku (15-762), ul. Antoniuk Fabryczny 55/24.

Polityka prywatności i plików cookie

close-link